Vlaamse Houtproef 2013

geplaatst in: Topprestaties

Via de Vlaamse Houtproef wil de ”VZW Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers”:
logo CBVS

  • het beroep van houtbewerker in het daglicht stellen;
  • de opleiding tot houtbewerker bekendmaken bij het grote publiek;
  • de jongeren overtuigen om zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak.

De Vlaamse Houtproef is een individuele proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Elke deelnemende leerling maakt een werkstuk in massief hout. Dit gebeurt op één schooldag, in het atelier van de school zelf. Het nodige hout wordt vooraf door de organisatie gratis aangeleverd. Dit moet dan op voorhand op maat gezaagd en geschaafd worden, hetgeen klassikaal mag gebeuren. De dag voor de eigenlijke proef wordt er een eerste indruk van het te vervaardigen werkstuk vrijgegeven. De eigenlijke detailtekeningen van de opdracht (klik hier) worden evenwel pas op de dag zelf kenbaar gemaakt via publicatie op de website en via mail naar de verantwoordelijke leerkracht(en).

Op donderdag 18 april 2013 vond de tweede editie van de Vlaamse Houtproef plaats. Onder de 840 deelnemende leerlingen, verspreid over 54 Vlaamse scholen, ook onze 16 leerlingen uit het vierde jaar Hout. Onder het toeziende oog van een afgevaardigde van de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers gingen onze leerlingen individueel aan de slag met de vervaardiging van een driepotig, houten tafeltje.

Op het einde van de dag werden alle werkstukken meegenomen zodat ze grondig nagekeken en beoordeeld kunnen worden door een vakjury. Deze let voornamelijk op details en meet alles nauwkeurig na. Bij de beoordeling wordt een aparte rangschikking opgemaakt per onderwijsvorm nl. TSO, BSO en BuSO.

Eind mei, begin juni worden de laureaten in aanwezigheid van hun ouders gehuldigd tijdens een provinciale prijsuitreiking. De beste leerlingen van elke provincie gaan trouwens door naar een Vlaamse vakjury en dingen op die manier mee naar de hoofdprijs als Vlaamse eindlaureaat van hun afdeling. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!