Oud-leerling IW schopt het tot ‘doctor’

geplaatst in: Topprestaties

Bij aanvang van het schooljaar 1996-1997 kozen 15 leerlingen doelbewust voor onze nieuwe studierichting Industriële Wetenschappen (IW). Eén van hen was Johan De Houwer. Zes jaar later sloot hij zijn middelbare studies succesvol af met het diploma secundair onderwijs op zak.

Johan De Houwer 01proefbuisjes


Scheikunde was altijd al zijn ding dus was het logisch dat Johan in die richting ging verder studeren. Hij behaalde probleemloos zijn Master Scheikunde aan de Universiteit Antwerpen waar hij zich vervolgens academisch bleef verdiepen. Onlangs verdedigde hij er met succes zijn doctoraatsthesis waardoor hij zich nu ‘doctor in de wetenschappen’ mag noemen.

Het diploma van ‘doctor’ is trouwens de hoogste graad die aan een universiteit behaald kan worden. De doctorstitel wordt verkregen na een intensieve periode van studie en wetenschappelijk onderzoek. In die periode wordt er verwacht dat de doctorandus zelfstandig doordringt tot de kern van bepaalde fundamentele of concrete vraagstukken binnen het vakgebied, met de bedoeling hieraan een originele bijdrage te leveren. Het eindresultaat van dit onderzoek wordt uiteindelijk neergeschreven in een proefschrift, te verdedigen voor een jury.

Johan De Houwer 02b

“Tijdens mijn doctoraat heb ik onderzoek verricht naar de synthese van (deoxy) Variolin B analogen. Variolin B is een natuurproduct dat afkomstig is van een zeespons die werd gevonden rond Antarctica in het begin van de 20e eeuw. Dit natuurproduct bleek interessante anti-kanker-eigenschappen te hebben en daarom werd er vooropgesteld om analogen van dit product te maken die nog actiever zijn tegen kanker. Al snel bleek echter dat het niet vanzelfsprekend was om deze producten te maken op de voorziene manier, maar bij toeval werd er wel een duurzame oxidatiereactie ontdekt, gebaseerd op ijzer- en koperkatalyse. Deze oxidatiereactie laat toe om op een efficiënte manier producten te maken die verder omgezet kunnen worden in gekende geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld Acrivastine (tegenhanger van Zyrtec) en Mefloquine (anti-malariageneesmiddel). Uiteindelijk werd deze oxidatiereactie ook toegepast voor de synthese van intermediaren van (deoxy) Variolin B, wat het alsnog mogelijk maakt om van het vooropgestelde natuurproduct afgeleiden te maken”, aldus dr. Johan De Houwer.

Hoewel het technisch onderwijs nog altijd tegen heel wat vooroordelen moet opboksen, bewijst Johan dat je het na een technische middelbare studie toch ver kunt schoppen. “Ik heb Industriële Wetenschappen gevolgd in het githo waar ik een goede basis heb gekregen. Bovendien is de benadering er vrij persoonlijk en vond ik er inspirerende voorbeelden die hun kennis enthousiast konden overbrengen. Uit dankbaarheid ben ik als oud-leerling dan ook jaren vrijwillig komen getuigen tijdens de EUREKA-avond, een informeel inleefmoment voor jongeren en ouders geïnteresseerd in de doorstroomrichting Industriële Wetenschappen“.

Als school zijn wij bijzonder fier op de prestatie van onze oud-leerling dr. Johan De Houwer. Als uithangbord kan dit natuurlijk tellen! Het bewijst bovendien dat onze doorstroomrichting Industriële Wetenschappen (IW) jongeren prima voorbereidt om met succes te gaan verder studeren aan universiteit of hogeschool.

Ook geïnteresseerd in wiskunde, wetenschap en techniek? Klik dan hier voor profielomschrijving, toekomstmogelijkheden en lestijdenpakketten.