Project E-buddy: Wie valt, krijgt ‘Stayin’ Alive’ te horen

geplaatst in: Topprestaties

 

NIJLEN – Directies en leerkrachten van basisscholen uit de ruime regio rond Nijlen zijn woensdagavond komen kijken naar het project E-buddy van Githo Nijlen. Dat draait rond valdetectie en leert leerlingen samenwerken met elkaar.

De leerlingen van het Githo kregen in het begin van het jaar een uitdaging voorgeschoteld: ontwikkel een valdetectiesysteem voor hulpbehoevende mensen. “We hebben gezocht naar de juiste componenten om een goede technische oplossing te vinden en hebben gekozen voor een gyroscoop. Dat is een sensor waarmee je versnelling en richting kunt meten en dus ook een val kunt detecteren”, legt Lloyd Van Tendeloo (12) uit.

De leerlingen van de tweede graad verfijnden het systeem, onder andere door de toevoeging van een melding op de smartphone van hulpverleners bij een val. Er werd ook een domoticasysteem aan gekoppeld. “Daarmee kunnen serviceflats van ouderen uitgerust worden met valbeveiliging. In ons systeem is bijvoorbeeld ingebouwd dat wanneer iemand valt, de voordeur vanzelf opengaat. Zo kunnen hulpverleners makkelijk naar binnen. Een hulpverlener kan dan ook via zijn smartphone checken wat er precies aan de hand is, er gaat verlichting aan en alle stopcontacten waar een elektrisch toestel insteekt, worden uitgeschakeld uit voorzorg”, leggen Jens Deroo (18), Daniël Boelens (20) en Sieben De Haes (18) uit.

Er hoort ook een geluidssignaal bij een val. “Dan speelt automatisch het liedje Stayin’ Alive, dat het ideale ritme aangeeft om hartmassages te geven”, vertellen de jongens nog.

Meer dan de opdracht

Coördinator Jan Van Weert van het Githo zegt dat het project om meer draait dan enkel de opdracht zelf. “Op deze manier laten we leerlingen over verschillende graden en studierichtingen heen samenwerken. Ze coachen elkaar. Die kruisbestuiving is ideaal. De lagere scholen krijgen een basispakket mee en kunnen daarmee aan de slag om hun leerlingen warm te maken voor wetenschap en techniek.”

bron: Gazet van Antwerpen