1e plaats Zimmerprijs 2016

geplaatst in: Topprestaties

Zwarte gaten in githo nijlen!

Louis Zimmer

De beroemde Lierse klokkenmaker en astronoom Louis Zimmer droomde ervan om bij te dragen tot de ontwikkeling van de jeugd, vooral dan door het stimuleren van hun leergierigheid. Om gestalte te geven aan deze droom organiseert de vzw Zimmertorencomité Lier jaarlijks een scholenwedstrijd. Hiermee wil ze verdienstelijke leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs uit het ASO, TSO, KSO en BSO van scholen uit de regio Lier stimuleren en belonen. Zowel theoretische als praktische werken komen in aanmerking en ze kunnen individueel of in groep gerealiseerd worden.

Albert Einstein Volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa.

Witse Meeussen

Fysicabolleboos en Newton- en Einsteinkenner Witse Meeussen maakte een theoretische studie over zwarte gaten. “We hebben bewijzen dat zwarte gaten écht bestaan: het gaat om voorwerpen zonder dichtheid of volume. En hoe dat precies ineen steekt, wilde ik wel eens nader onderzoeken. Meteen ook een uitgelezen en passend onderwerp voor mijn geïntegreerde proef als laatstejaars Industriële Wetenschappen in githo nijlen.

“Hiermee komt hij het dichtst in de buurt van het werk van Louis Zimmer”, aldus Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmertorencomité. “Zimmer wilde de jeugd interesse bijbrengen voor de begrippen van tijd en ruimte. Als autodidact verstond hij als geen ander de kunst om abstracte gegevens op een begrijpelijke wijze weer te geven.” Ook Witse lukte daarin tijdens zijn voorstelling van zijn project ‘zwarte gaten in het heelal’.

Als verdiende winnaar van de felbegeerde Zimmerprijs 2016 mocht Witse tijdens de plechtige prijsuitreiking met academische zitting een cheque van 400 euro en de bijhorende oorkonde in ontvangst nemen. Een dikke proficiat Witse en veel succes met je studies fysica aan de KU Leuven!

zimmerprijs-2015-2016
Meer info omtrent de Zimmerprijs 2016 op:

hln-20161011

lier-belicht-01-20161007