Op ontdekking in het 1e leerjaar A...

In het 1e leerjaar A staan de meeste lesuren volledig in het teken van basisvorming zodat je de overstap van je basisschool naar het secundair onderwijs vlot kan maken.

Met het uurtje expressie leefsleutels voorzien we graag voldoende tijd en ruimte voor een wekelijks klasuurtje. In dit uurtje kan elk onderwerp dat leeft in de klas aan bod komen. Samen met leren leren is aandacht voor welbevinden, onderlinge relaties, persoonlijkheidsontwikkeling en sociale vaardigheden een belangrijk onderdeel van het pedagogisch project in onze school.

Daarnaast zijn er een aantal lesuren voorzien die het voor jou mogelijk maken om je interesses en mogelijkheden volop verder te verkennen, zodat je vervolgens in het 2e jaar een eerste gerichte keuze kan maken. En of je in je eerste jaar in githo nijlen op ontdekking kan gaan! Waar wil jij alles over te weten komen?

 

 

Om je te helpen je keuzestress te beperken hebben we vier ontdekkingspakketten samengesteld waarbij twee van deze interessegebieden gecombineerd worden en waar jij een keuze uit kan maken.

1e leerjaar A
Basisvorming27 u.
Aardrijkskunde2 u.
Artistieke vorming2 u.
Informatica & Economie1 u.
Engels1 u.
Frans4 u.
Geschiedenis1 u.
Levensbeschouwing2 u.
Lichamelijke Opvoeding2 u.
Natuurwetenschappen2 u.
Nederlands4 u.
Techniek2 u.
Wiskunde4 u.
Focus Pedagogisch Project1 u.
Expressie leefsleutels1 u.
Ontdekkingspakket4 u.
Totaal lestijdenpakket per week:32 u.

Doe je het uitstekend in de basisschool en hou je ervan om extra uitgedaagd te worden? Ben je geïnteresseerd in studeren in het algemeen en in wiskunde en wetenschappen in het bijzonder? Dan is STEM - Wetenschappen beslist iets voor jou!

Dit is dus een ideale keuze voor jongeren die graag studeren en die hun opties om later aan de universiteit of hogeschool verder te studeren zo open mogelijk willen houden.

Ben je bovendien geboeid door talen en wil je hier graag meer over leren? Dan is het ontdekkingspakket STEM-Wetenschappen & Moderne Talen jouw ideale instap in het secundair onderwijs. Wist je trouwens dat je in de derde graad in onze school naast Frans en Engels ook kan proeven van Duits en Spaans?

Vanaf het 2e jaar heb je de keuze om het terrein verder te verkennen van:

    • de exacte wetenschappen (STEM - Moderne Talen & Wetenschappen);
    • de technologische wetenschappen (STEM - Technologische Wetenschappen).

We zorgen er evenwel voor dat beide opties van elkaar kunnen proeven, waardoor een eventuele onderlinge overstap bij aanvang van de tweede graad vlot moet kunnen. Zelfs in het 3e jaar behoort zo’n onderlinge overstap nog tot de mogelijkheden.

Ook voor de nieuwe studierichting Biotechnologische & Chemische STEM-Wetenschappen vormen de opties STEM-Moderne Talen & Wetenschappen en STEM-Technologische Wetenschappen een ideale voorbereiding.

 

Dankzij de samenstelling van onze ontdekkingspakketten STEM – Technieken & Ondernemen en Ondernemen & Moderne Talen kan je nog een jaartje uitgebreid proeven van STEM-Technologie & Technieken, Ondernemen of Moderne Talen, want een studiekeuze maken is niet altijd even makkelijk.

Het eigenlijke keuzemoment wordt dus als het ware een jaartje uitgesteld waardoor je proefondervindelijk kan uitzoeken wat je nu écht ligt en wat je écht graag doet!

Het moet de latere keuze voor ofwel STEM - Technieken ofwel Economie & Organisatie vergemakkelijken.

1e leerjaar A | onze leerlingen aan het woord

1e leerjaar A | onze leerkrachten aan het woord

1A | STEM-Wetenschappen
1A | STEM-Technologie & Technieken