Studiekeuze
In het laatste jaar van jouw schoolloopbaan bij githo nijlen heb je al een schitterend en rijk parcours afgelegd en ben je klaargestoomd om doordachte keuzes te maken. Vragen als ‘Zal ik verder studeren?’ of ‘Zal ik nog een specialisatiejaar volgen?’ of ‘Zal ik mij aanbieden op de arbeidsmarkt?’ zijn nu immers brandend actueel. Als school is het onze ambitie en uitdaging om onze leerlingen hierin intens te begeleiden.
Hierbij staan we stil bij de verschillende fasen van het keuzeproces voor hoger onderwijs of
de eerste stappen op de arbeidsmarkt:
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Kiezen en beslissen
WIE BEN IK?
Hierbij exploreren we ‘het ik’: we peilen naar studievaardigheden, motivatie en zelfbeeld.
- Tijdens de projectweek in het 5e jaar zijn onze leerlingen via onderzoeksvragen, bevragingen en testen op zoek gegaan naar hun kernkwaliteiten, de domeinen waar ze interesse in hebben en waar ze energie van krijgen én naar hun persoonlijkheidskenmerken;
- In de maand november staan de levensbeschouwelijke vakken volledig in het teken van zelfreflectie;
- jouw dochter/zoon zal op het einde van het schooljaar ook een ‘MOTIVATIEattest’ kunnen behalen. Daarnaast wordt in de derde graad geëvalueerd hoe deze vaardigheden in de praktijk worden omgezet tijdens stage en GIP.
WAT KAN IK?
Hierbij trachten we ervoor te zorgen dat onze leerlingen een realistisch beeld hebben van hun basisvaardigheden. Ook hier verwijzen we graag naar het 'MOTIVATIEattest’.
Daarnaast maakt de permanente vakspecifieke feedback die jouw dochter/zoon doorheen haar/zijn loopbaan in onze school heeft genoten het mogelijk om een correcte inschatting te maken van haar/zijn sterktes en werkpunten.
WAT WIL IK?
Hierbij wordt de focus gelegd op het exploreren van ‘de omgeving’ en sensibilisering.
'Start to study'-avond | ‘Talent en Studie’-seminaries waarbij:
- Onze leerlingen enkele ‘SID-ins’ bezoeken (Studie-Informatiedagen): tijdens deze studie-informatiedagen maken laatstejaars secundair onderwijs kennis met talloze opleidingen, onderwijsinstellingen en beroepen;
- Belevingsdagen op hogere scholen zoals Thomas More staan tevens op het programma;
- Indien mogelijk worden oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen in een bepaald studiegebied in het hoger onderwijs te delen.
‘Talent en Werk’-seminaries waarbij: succesvolle ondernemers naar onze school komen om hun ervaringen te delen; gerenommeerde bedrijven die op zoek zijn naar gemotiveerde, jonge mensen met een technische opleiding zich komen voorstellen in onze school zodat onze leerlingen weten welke mogelijkheden worden aangeboden.
KIEZEN EN BESLISSEN
- Sessies met klasleerkracht (januari – februari);
- Eind februari worden alle fasen van het keuzeproces besproken op de klassenraad en een advies geformuleerd.
- Tenslotte zijn ook onze vakleerkrachten en klasleraars alsook onze cel leerlingbegeleiding steeds bereid om met u een individueel gesprek te voeren omtrent de studiekeuze.