Project BERT 2019-2020

geplaatst in: Topprestaties

Het coronavirus hield onze leerlingen niet tegen om de finale van de wedstrijd BERT, een nationale wedstrijd van de NMBS naar hun hand te zetten en de eerste prijs in de wacht te slepen! De finale verliep via een LIVE-stream, maar de overwinningskreten van onze leerlingen waren tot ver buiten Nijlen te horen. Bij dit project waren leerlingen van het 2e tot en met het 6e jaar betrokken, dikke proficiat allemaal! Een delegatie van het 6e jaar geeft in volgend filmpje tekst en uitleg.

BERT is een letterwoord voor "BElgian Railways competition for Technicians", een nationale scholenwedstrijd georganiseerd door de NMBS en HR Rail. Jaarlijks dagen zij jongeren uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië uit om een creatieve oplossing te bedenken rond een technisch probleem. De uitdaging voor het schooljaar 2019-2020 was: Bedenk het mobiele station van morgen.

Reizigers ontvangen in functionele en comfortabele stations, da’s één van de prioriteiten voor de NMBS. Hierin investeren ze dan ook fors. Soms moeten ze een tijdelijk stationsgebouw inrichten, bijvoorbeeld bij renovatiewerken aan bestaande stations, maar ook bij festivals, waar er op enkele dagen tijd tienduizenden extra reizigers in het vaak te kleine station komen, bijvoorbeeld stopplaats Kiewit tijdens Pukkelpop. Vandaar dus de nood aan een tijdelijk station dat niet alleen snel en gemakkelijk opgebouwd, maar tevens qua grootte ook aangepast kan worden aan de plaatselijke omstandigheden. Het mobiele station moet bovendien duurzaam zijn zodat het op andere locaties hergebruikt kan worden.

Begin dit schooljaar werd een multidisciplinair team samengesteld uit leerlingen uit verschillende studierichtingen én leerjaren: 2e Moderne Wetenschappen, 4e jaar Hout, 5e jaar Ondernemen & Marketing en zesdejaars Elektrotechnieken, Elektromechanica en Industriële Wetenschappen. Als school geloven wij sterk in de meerwaarde van een dergelijke samenwerking over de verschillende graden en studierichtingen heen. Zo kunnen studenten, binnen hun eigen studiegebied, niet alleen hun expertise inzetten, maar ook leren van anderen. Dit zijn belangrijke waarden die wij binnen onze school trachten mee te geven. Bovendien resulteert het vaak in verrassende, creatieve en innovatieve oplossingen.

Het mobiele station van githo@work is modulair opgebouwd waarbij elke module de grootte heeft van een 20-voet-container. Dit maakt transport over weg, water of spoor alvast makkelijk. De afgeronde bovenhoeken zijn uitgerust met flexibele zonnepanelen. Hierdoor lijkt de vormgeving op het silhouette van een caravan, niet toevallig ook een tijdelijk verblijf dat zich kan verplaatsen en waar mensen zich comfortabel en op hun gemak voelen. Door gebruik te maken van het ‘Wikkelhouse’-principe, groene daken én duurzame energievoorzieningen met o.a. een zoutwaterbatterij kunnen we écht wel spreken van een innovatief en energieneutraal project.

Het standaard basisstation van githo@work bestaat uit 3 modules: een wachtzaal, een sanitair gedeelte en een technische serviceruimte.

  • De wachtzaal bevat naast een bemand loket of een ticketautomaat ook zitbanken, uitgerust met laadpunten voor laptops of gsm’s. Infoschermen verschaffen de reizigers de broodnodige informatie en aan de drank- en snoepautomaat kunnen kleine versnaperingen worden aangekocht. Een uiklapbaar hellend vlak maakt de wachtzaal makkelijk toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.
  • Het sanitaire gedeelte is uitgerust met lavabo’s en toiletten waarvan eentje rolstoeltoegankelijk.
  • De technische serviceruimte bevat alle voorzieningen om het station operationeel te maken/houden: batterijen, omvormers, regulators, wateropslag en hydropomp.

Het geheel kan makkelijk uitgebreid worden met 2 bijkomende wachtzalen, heeft nergens onderlinge niveauverschillen aangezien alle modules op een zelfnivellerende vloerbasis worden geplaatst. Met één druk op de knop zetten inclinatiesensor en uitschuifbare poten het geheel immers meteen waterpas, ook op oneffen ondergrond. Alvast een knap staaltje van technologie!

Vorige week woensdag stond de finale van de 9e editie van de nationale scholenwedstrijd BERT geprogrammeerd. Normaal gezien in het prachtige Train World in Schaarbeek, maar door coronaomstandigheden vonden de presentaties nu online plaats, elk vanuit de eigen veilige schoolbubbel.

De jury was alvast erg onder de indruk van het volledig werkende schaalmodel. Bovendien loofden zij het ganse concept van githo@work waarbij een project een gans schooljaar lang wordt gedragen door een multidisciplinair team van leerlingen. Het team githo@work werd dan ook uitgeroepen tot winnaar van de nationale BERT-prijs 2019-2020. En aangezien Vlaamse, Brusselse én Waalse scholen mochten deelnemen, mag het winnende team githo@work zich in deze context dus beschouwen als de besten van het land, als de besten van België!

Naast prestige levert het de school 4000 euro op en ieder van de 43 deelnemende leerlingen ontvangt een reischeque ter waarde van om en bij de 100 euro. Alvast de kroon op het werk van een bijzonder coronaschooljaar!